bio étel

Beküldve: 2011-02-20 by Női.hu X

A bio étel nem úri huncutság. Akkor sem az, ha itthon még 2-5-szörös a szorzó. A nálunkénál fejlettebb biokultúrájú országokban - pl. Ausztria, Németország - 1,2-1,5 a szorzó csupán... Merthogy nem az ár a lényeg, hogy jó drágán adják el ugyanazt - ami a hazai bioszkeptikusok gyakori vádja -, hanem a vegyszermentesség. De ez sem ám ész nélkül! A bioalma nem a kukacos alma! (Szintén gyakori tévhit.) Nem. A bioalma az a tenyérbesímuló (és nem görögdinnye méretűvé felvizezett), ropogós héjú, zamatos húsú (és nem vízízű) gyümölcs, amelyiket csak olyan és annyi vegyszerrel permeteztek, amit és amennyit a bioprotokoll enged. Olyan földön termett alma, mely föld közelében meghatározott km-en belül nincs nem engedélyezett vegyszerrel kezelt mezőgazdasági terület. Ezért olyan igazi a bio zöldség-gyümölcs külleme is, íze is.

De nem csak nyersanyag lehet bio. És itt már az is képbe kerül, hogy a bio nem csak vegyszermenteset, de egészségeset is jelent. A bio kenyereket, kalácsokat nem csak hogy bio lisztből, de jellemzően teljeskiőrlésű lisztből sütik. Nemigen tesznek bele cukrot, van, hogy élesztőt sem, de emulgálószereket, meg állományjavítót biztosan nem, ahogy a tartósítószert is kihagyják. Kerül viszont bele is, rá is olajosmag nem ritkán. Így aztán a biokenyér ízletes és tömör, a bio kalács pedig kisebb bűntudattal és nagy öntudattal majszolható.

Tévhit az is, hogy a bio vega volna. Jellemző, az igaz, hogy aki vegetáriánus életmódra adja a fejét, az ha teheti, akkor már bio alapon is teszi, de ha ők volnának csak bio-hívők, akkor ugyan kinek adná el a hétvégi biopiacon a mangalicakolbászt, a szürkemarha fehérpecsenyét vagy a harcsafilét a tenyésztő? Hogy a tepertőkrémről, paprikás pulykasonka felvágottról vagy a karácsonyi bébipulykáról ne is beszéljünk.

A biokakaó attól olyan finom, hogy csak tej és csak kakaó keveréke. Se ízfokozó, se tartósító, se egyéb ki tudja mi még. A biosajtkrém tényleg csak sajt, így aztán se nem túl sós, se nem műanyagízű. A bio gyümölcsjoghurtban tényleg van gyümölcs, szinezék viszont semmi és cukor is csak módjával.

Általában is igaz a bioédességekre, hogy nem jelentik ugyanazt a merényletet a test ellen, mint nem bio társaik. Cukor ugyan van bennük, de nem fehér és nem répa, ami a leggyorsabban dobódik a vérbe, a leggyorsabban emelve a cukorszintet emiatt, hanem barna nádcukor vagy nyírfacukor, mely utóbbi még a fogszuvasodást is gátolja. És ezek a kakaóscsigák, mézes puszedlik és islerek mégis finomak, sőt! Az ízük valódi, az állaguk porhanyós, nem bio társaikkal szemben nem okoznak csalódást, ha az ember szájába kerülnek.

Bio alapon vihető egy teljes háztartás: só, cukor, de majoranna, fahéj is van bio, ahogy olaj is - persze csakis hidegen sajtolt - a napraforgótól az olívaolajon át a lenmagolajig. Létezik bio majonéz vagy vega változata a veganéz, és van bio vegeta (zöldségkeverék agyonsózottság-mentesen), bio méz is.

A bio élet itthon drága. De az egészség meg még drágább. Talán megéri áldozni rá. 

Szponzorált

Bemutatkozás

A Női.hu feminin filozofálás (konyhai, nem tudományos!) a női létről, arról, ami a nőnek fontos és ami miatt a nő fontos. Asszociációs játék címszavakban - ez a Női.hu, a feminin filozófia otthona.

Kapcsolat

Kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén

Address:20 Barnes House, John William Close, New Cross Gate, SE14 5XH, London, UK
Mobil: +44 - 7853 - 983789
E-mail: krsiztian . lukacs @webbandflow.co.uk