anyaság

Beküldve: 2011-02-20 by Női.hu X

Anyává válni nyugati civilizációnkban egyet jelent a sok teljesítmény közül, melyet egy mai nőtől elvárunk: szépen ívelő karrier, szépre edzett test és majd egyszer szépen gömbölyödő pocak. Igen ám! De egyszer - már ha ember tervez és isten is hagyja - az a pocak tényleg gömbölyödni kezd, és akkor elérkezik az igazság pillanata. Kiderül, hogy ez valóban egy 'más állapot', és olyannyira más, hogy semmi korábbihoz nem hasonlít. A pocak változása egy dolog, a látható. De már sokkal korábban, a domborodás előtt elindulnak a változások belül - az agyban, a szívben, a személyiségben - és tartanak még akkor is, amikor a pocak már rég nem domborodik: a szülés után 6 héttel, 3 hónappal, 1 évvel (ezek sztenderd lépcsői a változásnak), sőt, valójában talán örökké.

Mert anyává válni azt jelenti, hogy egy másik nővé válni. Nem azért, mert így illik, nem azért, mert ez olyan jól hangzik, hanem mert a hormonok ezt diktálják. Ez a másik nő már a terhesség alatt elkezd formálódni - érzékenyebb, törékenyebb, védelemre szorulóbb és időnként hisztérikusabb lesz a személyiség -, de legkésőbb a szüléssel, a baba születésével együtt megszületik az anya is. Aztán ez az újszülött anya az újszülöttjével együtt alakul, formálódik tovább. Minden szoptatással, minden pelenkázással, minden kétségbeesett zokogással és minden önfeledt gügyögéssel egyre anyábbá válik a nő. És megérti, hogy sem a karrier, sem az edzett test kihívása nem fogható ahhoz a kihíváshoz, melynek teljesítését nem a társadalom, hanem a biológia parancsolja, az anyatermészet maga.

Az anya-nő ösztönösebb, az anya-nő érzelmesebb, az anya-nő öntudatosabb és egyben tanácstalanabb, nyugodtabb és egyben labilisabb, mint korábbi önmaga. Az anya-nő megszeppent amiatt, ami a testével történt és történik még mindig, hetekkel, hónapokkal a szülés után is. Az anya-nő majd kicsattan a büszkeségtől, amiért egymaga képes csupán saját testével táplálni egy másik emberi lényt vagy épp majd összeroppan a nyomás alatt, amiért esetleg nem sikerül a szoptatás. Az anya-nő átadja idejét és fókuszát a belőle kivált új életnek, ha nagyon igyekszik, akkor sem képes figyelmét másra koncentrálni. Az anya-nő ezért kiszolgáltatott ennek az új lénynek, aki épp neki, az anya-nőnek van teljesen kiszolgáltatva.

Aztán ahogy az újszülöttből csecsemő, a csecsemőből kisgyerek, abból kiskamasz, majd kamasz és egyszer felnőtt válik, úgy alakul a nő személyisége is újszülött-anyából felnőtt-anyává. Én az útnak még csak elején vagyok, de már most tapasztalom, hogy e változás, érés valóban történik, és a jó, a nyugalom, a visszanyert harmónia irányába halad. Persze lehet, hogy vesz majd jobb vagy bal kanyart, ezt nem tudhatom, de azt igen, hogy az anyaság fontos, hogy az anyaság kell, mert ettől lesz kerek a világ és benne kerek a női személyiség. Kell hogy kibújjon belőlünk egy új élet, egy újszülött-önmagunk, mert ennek értelme van, mert ez valódi vágyat teljesít, mert ez boldogság.

Szponzorált

Bemutatkozás

A Női.hu feminin filozofálás (konyhai, nem tudományos!) a női létről, arról, ami a nőnek fontos és ami miatt a nő fontos. Asszociációs játék címszavakban - ez a Női.hu, a feminin filozófia otthona.

Kapcsolat

Kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatban vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségek valamelyikén

Address:20 Barnes House, John William Close, New Cross Gate, SE14 5XH, London, UK
Mobil: +44 - 7853 - 983789
E-mail: krsiztian . lukacs @webbandflow.co.uk